Perfectionisme, we kennen het allemaal. Die drang om altijd maar te streven naar het allerhoogste, vaak vanuit een diepgewortelde angst om niet goed genoeg te zijn. Dat vertaalt zich in voortdurend grenzen overschrijden, zowel fysiek als mentaal. En wist je dat perfectionisme ook vaak samenhangt met uitstelgedrag? Je bent zo bang dat je werk niet goed genoeg zal zijn, dat je er zelfs niet eens aan begint. Klinkt herkenbaar, toch?
De schaduwkant van perfectionisme
Het probleem met perfectionisme is dat het helemaal niet zo’n gezonde eigenschap is. Misschien lijkt het ideaal voor je baas, maar voor jezelf? Niet echt. Het is prima om hoge normen na te streven en betrokken te zijn, maar wanneer dit doorslaat en je eigen geluk, energie en productiviteit in de weg zit, is het tijd om stil te staan. Denk maar aan dat opgejaagde gevoel tijdens een werkdag of het niet kunnen ontspannen thuis omdat je constant in je hoofd bezig bent met de vraag of je wel alles goed doet.

Ben jij een verborgen perfectionist?
Misschien denk je: "Ik maak genoeg fouten, dus ik kan toch geen perfectionist zijn?" Maar perfectionisme gaat veel verder dan alles foutloos willen doen. Het kan zich ook uiten in emotioneel perfectionisme, waarbij je jezelf bijvoorbeeld niet toestaat om verdrietig of onzeker te zijn. Heb je een keer je dag niet? In plaats van begripvol te zijn, straf je jezelf alleen maar af. Dat allesbepalende gevoel van altijd gelukkig moeten zijn, is niet alleen onhaalbaar, het maakt je leven er ook niet aangenamer op.
De gevolgen van altijd maar perfect willen zijn
Het constante streven naar perfectie kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten en in het ergste geval zelfs tot een burn-out. En ironisch genoeg leidt het vaak tot juist méér fouten. Je raakt zo verkrampt van de angst om door de mand te vallen dat je precies daardoor de mist in gaat.
Hoe doorbreek je perfectionisme?
Oké, perfectionisme afschaffen, dat lijkt de oplossing. Maar hoe doe je dat? De eerste stap is om jezelf de vraag te stellen: kloppen al die veronderstellingen eigenlijk wel? Is het echt zo dat alles in het honderd loopt als je even loslaat? Misschien ben je wel productiever als je jezelf wat meer rust gunt en niet voortdurend bovenop alles zit.
Leren loslaten
Het is een proces, maar het kan echt: milder worden voor jezelf. Observeer eens je gedachten wanneer je een fout maakt. Ben je streng en oordelend? Probeer dan een andere aanpak. In plaats van jezelf af te straffen, kun je ook denken: “Oké, foutje gemaakt, volgende keer beter.” Zo simpel kan het zijn, maar het vergt wel oefening.
Omarm een nieuwe mindset
Veel perfectionisten zien de wereld in zwart-wit: je bent goed of slecht, je hebt succes of je faalt. Maar er is ook een andere manier om naar de dingen te kijken. Zie het leven als een reis waarin je voortdurend mag leren en groeien. Lukt iets niet meteen? Dat maakt je geen slecht mens, het betekent alleen dat je nog aan het leren bent.
Perfectionisme loslaten is geen kwestie van één dag. Het gaat stap voor stap, en dat is helemaal oké. Je hoeft niet meteen alles perfect te doen, ook niet het loslaten van perfectionisme zelf. Geef jezelf de tijd en ruimte om hierin te groeien. Het is een investering in een relaxter en gelukkiger leven.
Laat je ondersteunen door een Perfectionismecoach. Ik help je bij het vormen van die nieuwe mindset. Maak vandaag nog een afspraak bij De Boei Eksaarde en ik vertel je er alles over.
Reactie plaatsen
Reacties